Orientul Mijlociu traverseaza o noua perioada de incordare maxima. In orice caz, asa reiese din relatarile presei regionale, din declaratiile oficialilor.
Desigur, un rol il joaca si razboiul informational, menit sa mentina teama si starea de incordarea. E mai usor de manevrat opinia publica in conditii de panica. Pana si hotararile considerate in mod normal cel putin dubioase trec mai usor procedura de adoptare. Ziarul "Haaretz" anunta ieri ca armata siriana a procedat recent la miscari de trupe in directia frontierei cu Israelul, pe Platoul Golan. intr-un articol semnat de specialistul in chestiuni de aparare, Zeev Schiff, un jurnalist bine informat, cotidianul sustine ca Siria s-a lansat intr-o reala cursa a inarmarilor cu ajutorul Iranului, cel mai mare dusman al Israrelului. Aceste informatii constituie o confirmare si o dezvoltare a recentelor afirmati ale unui ofiter al serviciilor de spionaj militar, generalul Yossi Beidatz, care a estimat ca presedintele Bachar al-Assad "isi pregateste trupele pentru un conflict militar" cu Israelul. in opinia lui, acest conflict poate fi generat "de o terta parte".

Aluzie la miscarea Hezbollah, impotriva careia Israelul a declansat in vara anului trecut o confruntare miliara pe teritoriul Libanului. "Armata siriana se intareste intr-un ritm fara precedent in toate domeniile. Finantarea este asigurata de Teheran", scrie Zeev Schiff, subliind ca "accentul este pus cu precadere pe proiectile si rachete cu raza lunga de actiune". Este vorba mai ales de sisteme Scud-D, "cu o autonomie de zbor de 400 km, putand, ca atare, acoperi o mare parte din teritoriul israelian si care au fost de curand testate cu succes". Surse oficiale nu au confirmat, dar nici infirmat concluziile ziaristului de la "Haaretz". "Exista o tensiune notorie la frontiera israeliano-siriana, unde prezenta trupelor siriene este mai importanta in prezent. Totusi, acest fap nu inseamna un iminent razboi".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.