Haideti sa mergem la carnaval! Sa ne pierdem in multime si sa respiram in ritmul tobelor bucuriei! Vom intelege ca dincolo de revarsarea de culoare, lumina, muzica si tinerete vom avea desfasurata in fata ochilor o uriasa scena a lumii intregi... o lume a conflictelor si a contrastelor.

La Rio Carnavalul vine dupa un an dominat de violenta ubana a razboiului dintre autoritati si crima organizata. Numai in ultima saptamana, 15 persoane si-au pierdut viata in favelas ca urmare a schimburilor de focuri dintre politisti si traficantii de droguri si carne vie. Brazilia, desi considerata de prestigiosii analisti economici drept o campioana a globalizarii ramane totusi si o campioana a saracie. Rio este un oras in care potrivit statisticilor organizatiilor pentru drepturile omului aproximativ 35% din populatie traieste de pe urma "turismului sexual", a traficului de stupefiante, a contrabandei, iar toate aceste lucruri se intampla sub umbra uriasilor zgarie nori ai hotelurilor luxoase, bancilor internationale sau marilor concerne ale lumii.

Poate tocmai de aceea Regele Momo, patronul carnavalului, arhitectul Alex de Oliveira, si-a indemnat "supusii" "sa se distreze copios si sa uite de griji". La Venetia, carnavalul din acest an este dedicat lui Carlo Goldoni. Tricentenarul marelui dramaturg este insa doar un pretext pentru crearea unui eveniment destinat sa fie o pledoarie pentru multiculturalism. Goldoni cel care fiind atat de autentic "venetian" a reusit sa devina atat de... autentic "universal" este exemplul pe care organizatorii l-a ales pentru sustine ideea europeana a unitatii in diversitate. Goldoni si compania se vor perinda printr-un oras transformat intr-o uriasa scena de concert caleidoscopica dominata de muzica balcanica a lui Goran Bregovici, de melanjul muzical dintre ritmurile celtice si cele africane propuse de Afro Celt Sound System, sau de sonoritatile indiene ale celor de la Bollywood Brass Band, toate acestea pe langa nenumarate alte spectacole de Commedia dell’Arte si spectacole de circ. In Germania mesajul politic este atat de evident incat ne face sa ne intrebam daca mai suntem la carnaval sau la o reuniune internationala.

Provocatorul arhitect Jacques Tilly cel caruia de 13 ani incoace autoritatile municipale din Dusseldorf i-au incredintat scenografia marelui eveniment a ales sa marseze pe tema conflictului dintre civilizatii lansand cele mai pesimiste mesaje. Astfel pe unul dintre carele alegorice ce vor putea fi vazute vor dansa imbratisati un militant Hamas, un evreu ortodox, un hindus indian si un musulman pakistanez sub lozinca: Pacea intre Religii... O Prea Mare Iluzie. Tot el este autorul unui alt car alegoric care il prezinta pe liderul iranian Ahmedinejad in chip de bomba atomica urmarita de plasa de fluturi a ONU. Acesta este stilul lui Tilly, care intre noi fie spus este prea indragostit de imaginea creatorului care forteaza limitele si sparge tabuurile. In mult mai linistitul Koln mesajul este altul... pacea este posibila, chiar si intre religii. Directorul de evenimente al carnavalului din acest oras, Christoph Kuckelkorn spune "Carnavalul trebuie sa ii apropie pe oameni, in special pe oamenii din diferite culturi". Mai putini polemici dar nu mai putin satirici munchenezii se distreaza fara a fi interesati de politica internationala sau globalizare facand haz de... vipuri, band tone de bere si kilometri de carnati.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.