Democratii, majoritari in Congresul american, au emis un avertisment clar in care ii transmit presedintelui Bush ca nu are autoritatea necesara pentru a declansa un razboi cu Iranul.

Camera Reprezentantilor va vota vineri seara o rezolutie care condamna sporirea nivelului trupelor in Irak.Senatul se va reuni, in mod neobisnuit, sambata, pentru o sedinta similara.Pana acum democratii nu au trecut la actiuni politice care sa conteste fatis autoritatea presedintelui. insa lucrurile s-au schimbat.Pentru prima data, democratii sunt pe cale sa isi utilizeze majoritatea clara din Congres.

In ceea ce priveste Iranul, liderul democrat Nancy Pelosi a subliniat ca nu are nici un dubiu ca presedintele Bush are nevoie de a cere aprobari specifice din partea legislativului, in cazul unei actiuni militare.Ea adaugat ca seful statului nu are parghiile necesare pentru a declansa un conflict cu Iranul, pe cont propriu.Discursul sau survine cu doar cateva ore inainte de un vot crucial, prin care democratii semnaleaza ca si politica din Irak trebuie sa sufere modificari semnificative.Rezolutia, care condamna sporirea nivelului trupelor, la Bagdad si in provinciile cheie din centrul tarii, se bucura si de sprijinul unui numar de republicani.

Senatul se va reuni la randul sau maine, dupa o serie de amanari procedurale, pentru un vot similar.Presedintele Bush este confruntat cu posibilitatea ca, in urmatoarele doua zile, ambele camere ale Congresului sa dea un vot de blam politicii sale externe.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.