Cancelarul Angela Merkel a facut din relansarea Constitutiei europene o prioritate a presedintiei germane la UE. Socoteala risca sa nu iasa, insa. Ieri, ministrul francez de interne Nicolas Sarkozy a spus ca Berlin e "interesat" de un tratat simplificat pentru UE. Adica altceva decat actuala varianta, respinsa de Franta si Olanda. Premierul olandez Jan Peter Belkenende s-a declarat si el favorabil unui nou text. "Regulile jocului european trebuie actualizate... Dar, ne putem inspira din ce avem", a spus el.

In acelasi spirit a vorbit inclusiv seful executivului de la Paris, Dominique de Villepin, care a estimat ca Cei 27 au nevoie de o Constitutie mai buna. Pe acest fundal, presedintele Comisiei europene, Jose Manuel Barroso, a indemnat statele membre sa evite referendumurile pe tema tratatului constitutional, in timp ce Polonia, unul din cei mai vehementi critici ai tratatului, a promis sa vina cu propuneri in martie.

Cea mai mare si mai neplacuta surpriza vine de la Londra: potrivit mass-media britanice, Gordon Brown, succesorul desemnat al premierului Tony Blair, are intentia de a se opune ferm eforturilor Germaniei de relansare a Constitutiei. Blair acceptase ideea unui "mini-tratat". Brown nu vrea sa auda insa de schimbari, dorind ca "primii doi ani ai mandatului sau, care va incepe probabil peste sase luni, sa nu fie contaminati de european".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.