In schimbul dezactivarii complete a reactorului nuclear de la Yongbyon, Phenianul va primi un milion de tone de combustibil si va scapa de sanctiunile comerciale

Coreea de Nord a decis, ieri, la capatul a sase zile de negocieri, desfasurate la Beijing, sa inceapa dezmembrarea instalatiilor sale nucleare, in schimbul unui ajutor energetic consistent. Potrivit negociatorului Wu Dawei, eforturile conjugate ale Chinei, Statelor Unite, Japoniei, Rusiei si Coreii de Sud de a convinge Phenianul sa renunte la arma nucleara au fost pana la urma incununate de succes, rezultatul fiind o declaratie comuna pe care si-a pus semnatura si Coreea de Nord.

Daca isi respecta angajamentul, Coreea de Nord va primi un milion de tone de petrol. Prima transa, de 50.000 tone, va fi livrata daca Phenianul isi va inchide principalul sau reactor, de la Yongbyon, in urmatoarele doua luni.

Restul de 950.000 tone de carburanti este conditionat de dezactivarea completa a acestui reactor, fapt ce va trebui verificat de inspectorii Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA), tot la doua luni de la semnarea acordului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.