Noua Comisie Europeana, condusa de fostul premier portughez Jose Manuel Durao Barroso, preia conducerea executiva a Uniunii Europene incepind de astazi, pentru un mandat de cinci ani, avind ca prioritate declarata o reforma profunda a economiei. Cei 25 de membri ai echipei Barroso au intrat in posesia birourilor din Berlaymont, cladirea istorica a Comisiei de la Bruxelles, dupa ce au obtinut, joi, investitura Parlamentului European.

Durao Barroso a repetat de nenumarate ori ca marea sa prioritate va fi reforma economica. "Cel mai important este ca aceasta comisie sa devina un catalizator pentru a da un impuls competitivitatii si crearii de locuri de munca, de a aplica un model social european modern, care combina dinamismul economic cu solidaritatea si justitia sociala", a declarat el joi, la citeva minute dupa investitura sa, la Strasbourg. Comisia intentioneaza sa relanseze strategia de la Lisabona, stopata in 2000, care viza sa faca din UE economia cea mai competitiva din lume in 2010. Insa, in majoritatea domeniilor vizate, reformele depind exclusiv de bunavointa statelor membre, fara ca forurile conducatoare ale UE sa dispuna de o putere in acest sens.

Pe plan politic, CE va avea ca prioritate sa propuna statelor membre solutii de modificare a tratatului constitutional in cazul in care ratificarea acestuia, in urmatorii doi ani, va esua. Totodata, echipa Barroso va fi insarcinata cu demararea dificilelor negocieri de aderare cu Turcia, pe fondul unei opozitii inversunate manifestate de o parte din opinia publica europeana.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.