Turkmenii au fost chemati la urne pentru a alege un succesor fostului presedinte Saparmurat Niyazov, decedat recent.

Votantii din Turkmenistan au avut de ales intre sase candidati la presedintia acestei tari central asiatice, bogata in resurse de gaze.

A fost prima data cand au avut loc alegeri cu mai multi candidati.

Favorit este vicepresedintele interimar Gurbanguly Berdymuhamedov, fost medic stomatolog.

Rezultatele oficiale sunt asteptate miercuri.

O provocare

seful comisiei electorale a Turkmenistanului si-a declarat inca de acum cateva saptamani sprijinul pentru Berdymuhammedov, spunand ca este un succesor potrivit pentru Saparmurat Niyazov.

Defunctul presedinte nu a permis nici unui politician sa devina prea cunoscut in tara asa ca nici macar in Turkmenistan oamenii nu stiu prea multe despre Gurbanguly Berdymuhammedov sau despre alti politicieni.

Se stie insa ca Berdymuhammedov, in varsta de 49 de ani, este unul dintre foarte putinii politicieni care au reusit sa ramana pe pozitii in urma deselor restructurari pe care le facea fostul presedinte.

Berdymuhammedov este medic stomatolog si a fost numit ministru al sanatatii in 1997.

De atunci a condus fara intrerupere sistemul de sanatate tot mai decazut al Turkmenistanului.

in 2005 a pus in aplicare unul dintre cele mai controversate decrete ale presedintelui Niyazov, inchizand toate spitalele din mediul rural si inlocuind 15.000 de doctori cu medici militari.

si tot in timpul mandatului sau de ministru al sanatatii, presedintele de atunci, Saparmurat Niyazov, a interzis dintii de aur, pe motiv ca sunt un semn al bogatiei si influentei, sfatuindu-i pe oameni sa roada oase pentru a-si mentine dintii.

Gurbanguly Berdymuhammedov a promis ca va pasi pe urmele defunctului Saparmurat Niyazov.

Dar pentru cel care va prelua conducerea, a tine fraiele unei tari care functioneaza aproape in intregime pe baza unor decrete bizare si a cultului personalitatii lui Saparmurat Niyazov, va fi o mare provocare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.