Cu toate ca Irakul este aproape de haos in urma agresivitatii insurgentilor, autoritatile irakiene nu vor amana desfasurarea alegerilor generale

Data la care vor avea loc alegerile generale din Irak a fost fixata la 30 ianuarie 2005, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al Comisiei Electorale Irakiene, Farid Ayar, citat de agentiile americane de presa. Presedintele Comisiei Electorale Irakiene, Abdel Hussein al-Hindaoui, a confirmat ieri ca alegerile vor avea loc in penultima zi a lunii ianuarie. "Comisia Electorala a decis in unanimitate sa aleaga 30 ianuarie ca data a alegerilor", a declarat el intr-o conferinta de presa.

Primele alegeri libere in jumatate de secol

Aceste alegeri vor fi primele alegeri generale multipartite care au loc in Irak in ultimii 46 de ani, dupa patru decenii de suprematie a partidului unic Baas, controlat pana anul trecut, ca si intregul Irak, de catre dictatorul Saddam Hussein. Comisia Electorala Irakiana a autorizat deja participarea la alegeri a 56 de partide si organizatii. Campania electorala trebuie sa inceapa la 15 decembrie si sa se incheie cu 48 de ore inainte de scrutin. "Facem un apel tuturor organizatiilor internationale si organismelor interesate sa trimita observatori. Speram ca ONU sa joace un rol important trimitand observatori", a precizat presedintele Comisiei Electorale Irakiene, Abdel Hussein al-Hindaoui.

In urma acestor alegeri libere, irakienii isi vor desemna o Adunare Nationala - care va fi Parlamentul national al Irakului, cu 275 de membri -, un Parlament autonom pentru Kurdistanul irakian, ca si 18 Consilii provinciale. Adunarea Nationala va avea un dublu rol: sa redacteze Constitutia tarii si sa voteze legile. In afara de irakienii din interiorul tarii, alte trei milioane de irakieni din diaspora vor putea sa participe la alegeri.

Alegeri sub spectrul terorismului

Decizia de ieri a Comisiei Electorale Irakiene demonstreaza intentia actualei conduceri irakiene de a nu da inapoi in fata rebelilor irakieni, comenteaza agentiile americane de presa. Desi numeroase partide din Irak au solicitat amanarea sau boicotarea scrutinului, Comisia Electorala Irakiana nu a renuntat la convocarea alegerilor in luna ianuarie 2005. Purtatorul de cuvant al Comisiei Electorale Irakiene, Farid Ayar, a declarat ieri ca alegerile vor avea loc inclusiv in localitatile afectate grav de violenta si unde actele de insurgenta au loc zilnic, cum ar fi Fallujah sau Ramadi. "Nu va fi exclusa nici o provincie irakiana de la alegeri, deoarece potrivit legii Irakul este o tara unita si nu este legal sa excludem nici o provincie", a declarat sursa oficiala irakiana, citata de BBC.

Intre timp, in Irak au avut loc ieri alte zeci de acte de terorism, soldate cu decesul a sase persoane la Ramadi, cu moartea a 11 irakieni la Mosul si cu incendierea unui oleoduct la Kirkuk.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.