SUA si Europa se tem ca Beijingul cumpara din Africa materii prime si exporta un sistem economic si politic opus celui occidental.

Ministrul britanic pentru Dezvoltare Internationala, Hilary Ben, si-a exprimat ingrijorarea fata de dependenta Africii de masivele investitii chineze.

Banca Mondiala a fost criticata pentru ca impune liberalizarea pietelor, in schimbul unor imprumuturi, ceea ce sporeste vulnerabilitatea economiei africane in fata investitiilor straine.

Ministrul britanic a subliniat si toleranta periculoasa a Beijingului fata de regimurile represive, atit timp cit acestea accepta parteneriate strategice cu China.

China se apara

Presedintele chinez Hu Jintao a reasigurat statele africane ca nu urmareste sa impuna o noua forma de colonialism, asa cum insinueaza statele occidentale.

"China nu si-a impus vointa sau practici inechitabile in alte state si nu o va face vreodata", a declarat Hu Jintao, aflat in vizita in Africa de Sud.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.