Cunoscuta mai ales drept tara a bancilor, dar si a scandalurilor legate de strictul secret bancar, Elvetia pare a intra acum intr-un nou conflict cu vecinii europeni. Cauza? Sistemul fiscal foarte atragator pentru cei cu venituri mari.

De ce au ales personalitati precum Michael Schumacher sau Tina Turner sa se mute in Elvetia?

In afara peisajului alpin, un argument foarte important il constituie taxele reduse pe care cei cu venituri mari trebuie sa le plateasca.

Iar cea mai recent stramutata vedeta pe meleagurile elvetiene este starul francez al muzicii rock, Johnny Hallyday.

Din totalitatea banilor incasati de la comunitatea locala, numai trei procente vin de la cei mutati aici.

Roger Seifritz

Acum, cheltuielile lui Johnny Hallyday par a se fi redus considerabil - de la milioanele pe care le platea anual in Franta, va plati doar o suma fixa, proportionala cu valoarea proaspat achizitionatei sale proprietati din satul Gstaad.

Roger Seifritz este directorul de turism din Gstaad. El declara ca venirea lui Johnny Hallyday este o buna sursa de venit pentru satul sau.

"ii primim cu bratele deschise pe exilatii pe motive financiare, dar nu avem chiar asa de multi aici. Din totalitatea banilor incasati de la comunitatea locala, numai trei procente vin de la cei mutati aici", spune directorul de turism din Gstaad.

in contrast cu linistea din satul Gstaad, Franta este insa in fierbere. Johnny Hallyday este un simbol al muzicii frantuzesti. Iar taxele sunt o tema fierbinte de dezbatere a viitoarei campanii electorale.

Unii politicieni francezi au acuzat deja Elvetia ca, prin aceasta politica taxelor reduse, nu fac altceva decat de a isi prada vecinii.

in Zurich, capitala financiara a Elvetiei, Stefan Kux este directorul departamentului pentru dezvoltare economica a regiunii. Nu pare impresionat de argumentele politicienilor francezi.

"Vecinii nostri sunt Franta, Germania, Italia si Austria. Iar toate aceste tari au taxe si impozite mari. Astfel, noi profitam de pe urma lor", spune Stefan Kux.

"in acest fel, toata lumea stie ca Elvetia are un excelent regim al fiscalitatii. si multumesc Comisiei Europene si politicienilor francezi pentru reclama gratuita facuta Elvetiei."

Multumesc Comisiei Europene si politicienilor francezi pentru reclama gratuita facuta Elvetiei.

Stefan Kux

Impozitele si taxele puse vedetelor sunt insa doar o parte a unei controverse mai ample. Cantoanele elvetiene isi stabilesc singure nivelul taxelor pentru afaceri.

Iar in unele cantoane aceste taxe sunt foarte mici. Acest lucru a atras ca un magnet numerosi investitori. Google, Kraft, IBM sau Pfizer sunt doar cateva dintre marile firme care si-au deschis birouri in Elvetia.

Randy Knaflic este director de resurse umane la centrul Google deschis aici in anul 2004.

Primii care vin sunt specialistii in calculatoare din tarile vecine, care platesc in tarile lor impozite de 40 - 50 la suta din venit.

Randy Knaflic

El spune ca "din punctul de vedere al unei companii multinationale, a fost foarte avantajos sa venim aici, unde taxele sunt atat de mici. Iar asta ne ajuta sa gasim usor personal."

"Primii care vin sunt specialistii in calculatoare din tarile vecine, care platesc in tarile lor impozite de 40 - 50 la suta din venit."

Aceasta politica a deranjat insa Comisia Europeana, care a declarat, prin ambasadorul sau in Elvetia, ca vede taxele reduse drept subventii incorecte pe plan european. Elvetienii au replicat insa, spunand ca nu exista nici o intelegere cu Uniunea Europeana pe aceasta tema.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.