Numarul mortilor atentatului de sambata de la Bagdad s-a ridicat la 132 de morti. Un bilant inca provizoriu. Din cei 305 raniti, multi sunt in stare grava. A fost cel mai sangeros atac terorist din acest an si al doilea din 2003.

O organizatie legata de Al Qaeda a anuntat lansarea unei noi operatiuni de lupta, botezata "Demnitate" si menita sa contracareze noua strategie a administratiei George Bush pentru Irak.

Pe acest fundal, purtatorul de cuvant al guvernului irakian, Ali al-Dabbagh, a declarat ca "50 la suta din teroristii care comist atentate in Irak provin din Siria". Siria, aflata de mult pe "lista neagra" a SUA, alaturi de Iran. Damasc s-a grabit sa dezminta informatia. Gest care nu prea conteaza in ecuatia data. intre timp, armata SUA a confirmat pierderea a patru elicoptere in ultimele 14 zile. Despre echipaje, nici o vorba. Ultimul bilant american era de peste 3.000 de militari morti in Irak. Pe acest fundal, liderul de la Casa Alba le-a cerut democratilor din Congres sa coopereze cu el pentru a pune capat razboiului. in ajun, comunitatea americana de informatii publicase un raport extrem de critic la adresa politcii SUA in Irak. Washington l-a catalogat "prea dur". Potrivit documentului, evolutia conflictului din irak are numeroase elemente de razboi civil.

Spre o respingere

Autorii avertizau ca daca nimic pozitiv nu se intampla in urmatoarele 12 luni, situatia s-ar fi agravat vertiginos. Cateva ore mai tarziu, Bush ii chema pe democrati sa conlucreze. O manevra, un truc, a strigat neincrezatoare presa de peste Ocean, amintind ca democratii si, probabil, o parte din republicanii lui Bush vor respinge planul de suplimentare cu inca 21.500 de oameni a contingentului SUA din Irak. Asa scria de altfel, "The Washington Post", in numarul sau de ieri. Oricum, guvernul irakian a promis un raspuns pe masura, si-a reinoit angajamentul de a pune capat insurgentelor. Atacul de sambata i-a socat chiar si pe locuitorii Bagdadului, obisnuiti cu violentele zilnice.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.