Preocuparea pentru reducerea numarului fumatorilor in Uniunea Europeana este mai veche, Irlanda fiind prima tara care a interzis fumatul in locurile publice, in 2004.

"Washington Post" comenteaza ca reactia guvernelor europene a fost determinata de rezultatele alarmante ale rapoartelor medicale, conform carora cel putin 500.000 de cetateni ai statelor UE mor in fiecare an ca urmare a unor probleme de sanatate cauzate de consumul de tutun.

Pica si citadela fumatului

Guvernul francez a anuntat si el ca, incepind cu 2 februarie anul acesta, fumatul nu va mai fi permis in institutiile publice decit in spatiile special amenajate. Iar de anul viitor, nu se va mai permite fumatul nici in restaurante, baruri si cafenele.

Ramine de vazut insa daca Guvernul francez isi va putea duce la bun sfirsit planurile de data aceasta. Anul trecut, dupa ce guvernul introdusese o serie de masuri impotriva fumatului, oamenii au iesit in strada, determinindu-l pe premierul Dominique de Villepin sa revina asupra deciziei.

Multi se conformeaza

Multe dintre statele europene au introdus deja legislatie pentru restrictionarea fumatului in locurile publice. Italia, Suedia si Scotia au fost printre primele state care au urmat exemplul Irlandei.