Presedintele Jacques Chirac a inaugurat ieri, in capitala Frantei, lucrarile conferintei de reconstructie a Libanului, cunoscuta si ca Paris III, o sansa pentru autoritatile de la Beirut de a scapa de marasmul economic instaurat dupa conflictul din vara anului trecut dintre Israel si Hezbollah. "Ne-a reunit aici prietenia si solidaritatea fata de o tara purtatoare a uneia dintre cele mai vechi civilizatii", a lansat seful statului.

Libanul spera sa obtina cele aproape cinci miliarde de euro promisi sub forma de donatii, imprumuturi si sprijin in realizarea de proiecte. si banii au inceput sa curga. seful diplomatiei saudite, printul Saoud al-Faycal ben Abulaziz al-Saoud, a anuntat varsarea a 1,1 miliarde de dolari (770 milioane de euro), plus o donatie suplimentara de 77 milioane. Presedintele Comisiei europene, Jose Manuel Barroso, a vorbit de subventii de 500 milioane de euro, Banca europena pentru investitii va acorda 960 milioane de euro, iar Banca islamica de dezvoltare - 200 milioane de euro.

Secretarul de stat american, Condoleezza Rice a anuntat, la randul ei, ca Statele Unite vor debloca circa 592 milioane de euro. Germania va contribui cu 103 milioane de euro, iar Emiratele Arabe cu 231 milioane. "Este esential ca sprijinul dumneavoastra sa fie unul ferm, nu ezitant, complet si nu partial", a insistat premierul libanez Faoud Siniora.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.