Ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, a vorbit ieri parlamentarilor europeni despre importanta pe care o relatie speciala cu Asia Centrala ar putea-o avea pentru siguranta energetica a UE.

In raportul asupra politicii energetice comune a UE, prezentat de Comisie luna aceasta, se precizeaza ca Europa urmareste independenta energetica fata de Rusia, prin inmultirea numarului tarilor de la care importa petrol si gaz, precum si a rutelor de acces.

Germania, care asigura presedintia UE in acest semestru, a declarat securitatea energetica drept o prioritate a acestui mandat. Printre propunerile pe care germanii le-au prezentat in acest sens, cea mai recenta este "Initiativa pentru Asia Centrala", despre care ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier a vorbit ieri Parlamentului European.

Potential neexploatat

Statele din Asia Centrala (Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgizstan si Tadjikistan) sint bogate in energie fosila, care ar putea inlocui o parte din petrolul si gazele importate de UE din Rusia.

Germania urmareste de mai multa vreme aceasta optiune, in noiembrie 2006 Steinmeier efectuind chiar un tur prin cele cinci state pentru a negocia o colaborare mai profunda.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.