750 milioane de euro - la atat se ridica amenda impusa de Comisia Europeana unui cartel de intreprinderi specializate in fabricarea de aparataj electric. Este a doua - ca valoare - masura de acest gen adoptata de executivul de la Bruxelles.

Recordul absolut dateaza din 2001, cand cabinetul european a condamnat opt carteluri din domeniul vitaminelor. Amenda stabilita ieri este cea mai mare pentru ca vizeaza unul si acelasi cartel. Concret, este vorba de grupul german Siemens, iar motivul il constituie o participare la o intelegere ilegala asupra preturilor. Severitatea Comisiei Europene se explica prin durata exceptionala a acestui acord care nu respecta normele cerute.

Afacerea dateaza de la sfarsitul anilor 1980. Ea vizeaza piata unor aparate speciale, AIG, posturi electrice situate la iesirea din centrale, care transforma produsul in inalta tensiune pentru a transmite apoi transportul de electricite. Potrivit Comisiei, "intre 1988 si 2004, societatile au trucat apelurile de oferte, au fixat preturi, si-au atribuit proiecte, si-au impartit pietele de desfacere si au operat schimburi de importante si confidentiale informatii comerciale".

Printre altele, participantii la cartel au convenit ca intreprinderile japoneze sa nu vina in Europa si ca societatile europene sa nu intre pe piata nipona. Iata de ce, spune Comisia Europeana, amenzi ar trebui aplicate si pentru companiile nipone, pentru ca au acceptat o atare stare de lucruri.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.