Dupa 35 de ani, Stanford redevine colonie-penitenciar

Dr. Philip Zimbardo (foto) a strins 24 de voluntari, studenti la Stanford, toti barbati, caucazieni, de clasa mijlocie, dintre care nici unul nu avusese vreodata probleme psihice, pentru a efectua un experiment. Durata propusa era de doua saptamini. Au dat cu banul, si o duzina s-a ales cu rolul de gardieni, restul facind pe prizonierii. Decorul era pivnita unei cladiri de la Stanford.

Terminat din scurt

Paznicii trebuiau sa poarte uniforme kaki si ochelari de soare, plus sa fie dotati cu bastoane de lemn. Prizonierii beneficiau de halate ale caror marimi le erau inadecvate si de sandale de cauciuc. Dupa primele zile de acomodare la roluri, studentii au capatat comportamente patologice. Prizonierii s-au simtit claustrati si au inceput sa se comporte cu insolenta. La rindul lor, gardienii au capatat tendinte sadice, monitorizind prizonierii in exces. Unii dintre acestia au fost fortati sa curete WC-uri cu miinile goale, sa indure forme de umilire sexuala si sa doarma goi pusca pe podeaua din beton.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.