Ieri la Soci, pe malul Marii de Negre, in somptuosul palat al vechii familii imperiale ruse a Romanovilor, actualmente una dintre resedintele presedintilor rusi, Vladimir Putin a primit vizita cancelarului german Angela Merkel. Doamna Merkel, a carei tara a preluat presedintia atat a Consiliului European, forul informal de conducere al Uniunii Europene, cat si a G8 are o agenda incarcata.

Pe aceasta sunt doua subiecte "grele". Primul cel al exporturilor de carne poloneza in Rusia si al doilea al livrarilor de gaze rusesti catre tarle Uniunii Europene. Dupa disputa energetica dintre Moscova si Minsk, care a dus la intreruperea livarilor de gaze rusesti prin conducta "Drujba" catre Polonia, Slovacia si Germania. Berlinul a reactinat extrem de virulent acuzand efectele colaterale pe care disputele locale le au asupra altor state.

Tarile europene au solicitat in numeroase randuri Moscovei mai multa transparenta, precum si garantarea investitiilor in domeniul energetic. Neincredere este cel mai potrivit cuvant pentru a descrie relatiile ruso-germane din acest moment, care pareau atat de trainice pe vremea cancelarului Schroeder. Deocamdata, Angela Merkel lasa aceasta sarcina doar pe umerii lui Vladimir Putin.

Seful guvernului german pleaca intr-o misiune pe care si-a ingreunat-o in mod inexplicabil declarand recent despre partenerul sau de discutie ca nu este nici pe departe un "democrat impecabil". Merkel si Putin vor lua in discutie si situatia din Orientul Mijlociu precum si pe cea din Kosovo. Vladimir Putin se va intalni cu premierul italian, fostul presedinte al Comisiei Europene, Romano Prodi.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.