Un hotel de lux, amenajat in localitatea care a gazduit si fosta resedinta alpina a lui Adolf Hitler, din Obersalzberg, Bavaria, a declansat un nou scandal legat de trecutul nazist al Germaniei, noteaza BBC. Intercontinental Resort Berchtesgaden, un complex de 138 de camere si 12 apartamente, care urmeaza sa se deschida oficial astazi, a fost descris drept "o oaza de confort in mijlocul unui decor spectaculos". Camerele costa intre 200 si 2.000 de euro pe noapte.

Hotelul a fost construit exact pe locul in care, in timpul celui de-al III-lea Reich, isi aveau resedintele de vara liderul nazist Herman Göring si Martin Borman, secretarul particular al Führerului. Insusi Adolf Hitler a stat in mai multe rinduri la Obersalzberg-Berchtesgaden inainte de a deveni cancelar, iar in 1925 a scris aici a doua parte din "Mein Kampf". Ajuns la putere, a cumparat casa pe care obisnuia s-o inchirieze si a transformat-o intr-o resedinta somptuoasa, in mijlocul unui complex in care aveau vile principalii sai colaboratori. Zona, ce includea, pe linga resedinte, o cazarma si o retea de buncare, era cunoscuta drept "cuibul de vulturi", iar accesul populatiei era strict interzis.

Bombardat de aliati in 1945, complexul a devenit dupa razboi centru de recreere pentru soldatii americani, care au construit aici un hotel, desfiintat in 1995. Dupa plecarea americanilor, zona a cunoscut o puternica recesiune economica, astfel ca responsabilii locali, precum si negustorii au fost mai mult decit multumiti de constructia unui nou hotel.

In schimb, Michael Fridman, ex-vicepresedinte al principalei organizatii evreiesti din Germania, a calificat proiectul drept "lipsit de gust", apreciind totodata ca acesta "jefuieste locul in cauza de istoria sa". Managerii noului hotel sint insa foarte multumiti de interesul stirnit si afirma ca, pina la sfirsitul saptaminii, toate camerele vor fi ocupate.