International16 Ianuarie 2007de Razvan Ciubotaru

Lectura de un minut

Produs american al Razboiului Rece, ASEAN devine obiectul strategiei de expansiune economica a Chinei.

Agenda celui de al 12-lea summit al Asociatiei Statelor din Asia de Sud-Est, care a debutat miercuri in Filipine, a fost deturnata de atentatele comise de gruparile fundamentaliste. Primul rezultat a fost validarea unui pact antiterorist in cadrul ASEAN, urmat de elaborarea unui nou statut, care sa permita organizatiei luarea unor masuri dure impotriva regimurilor antidemocratice din statele membre. Principala tinta este dictatura militara din Myanmar, dar si celelalte "state problema" - Vietnam, Laos si Cambodgia.

Ofensiva chineza

Premierul chinez Wen Jiabao a semnat duminica un acord prin care liberalizeaza piata serviciilor intre China si ASEAN, intr-un prim pas catre crearea, in 2015, a celei mai mari zone de liber schimb din lume, cu o piata de doua miliarde de consumatori si cu un PIB cumulat de peste 3.000 de miliarde de dolari.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.