Nicolas Sarkozy, actulalul ministru de interne al Frantei, a fost ales ieri candidat la presedintie al partidului de centru-dreapta, UMP (Uniunea pentru o Miscare Populara), optiunile cu 69,06% din voturile celor 327.000 de membri de partid cu drept de vot, respectiv 98,1% din voturile exprimate.

Acestia si-au exprimat sprijinul pentru unicului candidat, carismaticul ministru comparat uneori de presa cu imparatul Napoleon, nu doar datorita staturii sale, ci si datorita energiei si vointei sale de fier, prin intermediul Internetului. 50.000 de membri ai partidului s-au reunit ieri la Congresul UMP, pentru a-l aclama pe cel care reprezinta speranta partidului la un mandat prezidential. Batalia finala, deci, la al doilea tur al prezidentialelor, din mai, se va da intre Sarkozy si candidata socialista, Ségolene Royal.

Chiriac il ignora

Actualul presedinte, Jacques Chirac, cel care a coagulat initial miscarea UMP, a refuzat sa participe la congres, aratindu-si astfel nemultumirea fata de candidatura celui care s-a intors impotriva politicilor sale si ale protejatului sau, premierul Dominique de Villepin. Sarkozy a inlaturat echipa lui Chirac de la conducerea UMP in 2004, devenind presedintele gruparii, sustinind o pozitie mai la dreapta esichierului politic decit cea a actualului presedinte.