Ambasada Statelor Unite din Atena a fost ieri dimineata tinta unui atentat cu racheta. Nu au existat victime. Doar daune materiale. Nu foarte mari. Mari si numeroase au fost intrebarile si speculatiile determinate de actiunea revendicata telefonic de gruparea "Lupta revolutionara". Dar de ce la Atena? Ce inseamna acest atac? Care vor fi consecintele? De ce acum?

Potrivit unor prime date ale anchetei, racheta trasa probabil cu un lansator de fabricatie rusa a atins fatada reprezentantei americane situate in centrul capitalei elene. Ferestrele s-au spart, oamenii din cartier s-au speriat. Interesant este ca in momentul deflagratiei in ambasada nu era nimeni. Care a fost, prin urmare, obiectul atacului ? Un avertisment, au estimat analistii. In legatura cu ce? Posibil, au estimat expertii, a fost un mesaj. Pe ideea ca nicaieri SUA nu se mai pot simti in siguranta. Si ca mana nevazuta a terorismului ii poate ajunge oriunde.

Context international

Oricum ar fi, incidentul de la Atena, care a acaparat ieri atentia presei internationale, nu poate fi privit decat in context mondial. Atentatul vine la cateva zile dupa prezentarea de catre presedintele George W. Bush a noii strategii americane pentru Irak. Un text care a trezit reactii controversate in capitalele marilor puteri si care starnit intense polemici in SUA. Document care prevede, printre altele, suplimentarea prezentei militare americane in Irak, perspectiva respinsa, de altfel, de 70 la suta dintre cetatenii SUA.

Pe de alta parte, atacul de la Atena a prefatat, practic, turneul pe care secretarul de stat Condoleezza Rice l-a inceput ieri in Orientul Mijlociu. Inainte de a porni la drum, seful diplomatiei de la Casa Alba nu a exclus, intr-un interviu pentru mai multe publicatii americane, o posibila interventie a SUA in Iran si Siria. "Toate variantele sunt pe masa de lucru. SUA este determinata sa puna capat tuturor activitatilor care au darul de a destabiliza situatia din Irak", lansase Rice. Grecia este membru NATO si partener al SUA.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.