Premierul Shinzo Abe si ministrul de externe, Taro Aso, in turneu in Europa

Japonia are intentia, sub impulsul Statelor Unite ale Americii, aliatul sau, sa se apropie de Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord, de Australia si de Noua Zeelanda, cu care afirma ca impartaseste "valori comune".

Aceasta initiativa, scrie AFP, ar urma sa fie mentionata intr-un raport americano-japonez privind securitatea, care va fi publicat la sfarsitul acestei luni. Premierul japonez, Shinzo Abe, a inceput un turneu in Europa pentru a consolida relatiile cu NATO si cooperarea in cadrul dosarului nuclear nord-coreean. El va fi intaiul prim-ministru japonez care va fi primit la Cartierul General al NATO din Bruxelles, maine, si se va adresa Consiliului Atlanticului de Nord.

Abe, care a dat asigurari ca va schimba Constitutia pacifista a Japoniei si va adopta o diplomatie mult mai agresiva, are programate intrevederi cu lideri britanici, germani, francezi, precum si cu reprezentanti UE si NATO. Abe va incerca, de asemenea, sa obtina sustinerea statelor europene in solutionarea crizei nord-coreene dupa testele nucleare si balistice efectuate de Phenian anul trecut. Ministrul nipon de externe, Taro Aso, va aborda si el aceste probleme in cursul vizitelor in Romania, Bulgaria, Ungaria si Slovacia, efectuate in perioada 9-15 ianuarie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.