Implicat deja in mai multe afaceri de coruptie, premierul israelian, Ehud Olmert, in cadere libera in sondaje va face, foarte probabil, obiectul unei anchete penale in dosarul vizand vanzarea bancii Leumi.

Anuntul, facut de consilierul pe probleme juridice al guvernului a venit pe fondul vizitei oficiale intreprinsa de Olmert in China si cu cateva ore inaintea intrevederii acestuia cu omologul tarii gazda. Anterior, speculatii in acest sens aparusera in mai multe publicatii, imediat dezmintite de purtatorul de cuvant al Ministerului Justitiei, Moshe Cohen.

"Datele furnizate de mass-media israeliene sunt premature", estimase acesta, citat de "Jerusalim Post". Ami Ayalon, fost sef al serviciilor de securitate interna si candidat la conducerea partidului laburist a criticat comportamentul presei, aratand ca "primul ministru nu trebuie sa afle din ziare ca procurorul general a cerut o ancheta penala. E deplasat", a spus el, declarandu-se in acelasi timp, extrem de "preocupat" de coruptia din Irael. "Cred ca problema coruptiei reprezinta astazi cel mai mare pericol pentru Israel, mai mare decat problemele de securitate pe care am invatat sa le rezolvam de-a lungul anilor", a adaugat el.

Cazul Leumi a aparut pe fondul unui urias scandal de coruptie care a zguduit serviciile de impozitare si in care a fost suspectat de implicare seful de cabinet al lui Olmert, Shula Zaken. "In timp ce tara se confrunta cu ancheta la directia de impozite, a fost nevoie de un lider pe care sa se poata conta, ceea ce nu se poate spune astazi despre imaginea lui Olmert", a estimat Michael Partem, director adjunct al Miscarii israeliene pentru o buna guvernare. Potrivit unui sondaj din luna noiembrie, Olmert a fost catalogat de persoanele intervievate drept cel mai corupt membru al cabinetului.

Peste 40% din persoanele participante la chestionar au declarat ca-l considera pe premier "corupt" si "foarte corupt". In cazul bancii Leumi, Olmert este banuit de favoritism, intervenind in favoarea omului de afaceri Frank Lovy, candidat la preluarea unei parti din capitalul bancii. La acea data, Olmert era ministru interimar de finante, in 2005. Aceste suspiciuni, suprapuse peste nemultumirea si ingrijorarea israelienilor legate de "esecul" din razboiul din Liban, din vara anului trecut impotriva Hezbollah, au avut un efect nefast asupra cotei de popularitate a premierului.

Un ultim sondaj de opinie evidentia un procent record de indignare si insatisfactie - 77% din persoanele intrebate au denuntat atitudinea si prestatia premierului, in timp ce 62% l-au calificat pe Olmert pur si simplu incapabil sa faca fata unor situatii deosebite.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.