Un atentat revendicat de Jihadul Islamic a adus din nou in impas procesul de pace fragil din Orientul Mijlociu.

Primul ministru Sariel Sharon a amenintat cu inghetarea totala a procesului de pace, dupa atentatul sinucigas soldat cu patru victime si cu peste 60 de raniti in fata unui club de noapte din Tel Aviv. "Nu va exista nici un progres in plan politic, cata vreme palestinienii nu vor desfasura o campanie de lichidare a gruparilor teroriste si a infrastructurii lor, a declarat premierul la sedinta saptamanala de Cabinet a doua zi dupa atentat. Ca o prima masura, ministrul Apararii, Shaul Mofaz, a anuntat suspendarea planului de cedare a suveranitatii a cinci orase din Cisiordania catre Autoritatea Palestiniana.

Liderul palestinian Mahmud Abbas a anuntat arestarea a doi membri ai miscarii Jihadul Islamic, care a revendicat imediat atentatul, primul comis in Israel de la inceputul anului. Abbas a acuzat o "a treia forta" de sabotare a eforturilor comune ale sale si ale Guvernului israelian de a pune capat la patru ani de confruntare. El nu a nominalizat aceasta forta, dar surse ale Serviciilor de securitate palestiniene au acuzat Siria si gruparea Hezbollah sprijinita de ea de implicare in atentat.

In cuibul teroristului

"Atacul a fost comis de Jihadul Islamic la ordinul oficialilor Jihadului din Siria. Stim cu siguranta acest lucru", a declarat si premierul israelian. La randul lor, fortele de securitate israeliene au descins in localitatea Deir al-Ghusun, in nordul Cisiordaniei, unde au arestat doua rude si mai multi vecini ai atentatorului. Acesta, un tanar de 22 de ani, a realizat inaintea atacului si o inregistrare video, in care acuza Autoritatea Palestiniana de cooperare cu Israelul si cu Statele Unite. Jihadul Islamic a consimtit, la discutiile purtate in ianuarie cu Mahmud Abbas in Gaza, sa puna capat atacurilor antiisraeliene. Dupa acest atac, Israelul a recomandat excluderea reprezentantilor miscarii de la convorbirile de pace programate sa aiba loc in Egipt.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.