Un ghid pentru turistii care se aventureaza sa viziteze Parisul a aparut on-line, sub semnatura Comitetului pentru turism din Ile-de-France. "Nu trebuie sa stii franceza ca sa te intelegi cu parizienii. E suficient sa le intelegi gesturile", ne asigura ghidul inca de la prima pagina. Propunerea autorilor e simpla: fa ca ei si vei fi considerat de-al lor! Sfaturile pleaca de la o trista realitate: turistii straini spun ca francezii, in general, si parizienii, in mod special, li se par deosebit de nepoliticosi.

Pe site-ul internet "www.cestsoparis.com" orice turist poate sa afle, de pilda, cum iti raspunde un parizian necunoscut la o intrebare: ridica din umeri, se uita mirat si, eventual, isi impinge buza inferioara inainte, marind putin ochii a uimire. Toate aceste gesturi vor sa-ti arate ca ai fost auzit, ca intrebarea e clara, dar un raspuns verbal n-are rost sa astepti. Cand un francez spune brusc "Bof", asta inseamna ca neaga fara drept de apel tot ce ai spus tu pana atunci.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.