Participanti din Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Italia si Germania au raspuns unui chestionar referitor la cele mai importante evenimente ale anului 2007, cei mai importanti lideri ai lumii si multe alte probleme internationale.

Topul a fost realizat de institutul Harris la cererea canalului de televiziune France 24. Daca pentru americani victoria democratilor in alegerile parlamentare a constituit evenimentul mondial al anului (27%), pentru francezi, italieni si spanioli acesta a fost razboiul din Liban (18%-22%), in timp ce pentru germani si britanici, testul nuclear nord coreean.

In topul popularitatii, Angela Merkel, cancelarul german, conduce in fata lui Vladimir Putin care ii devanseaza, in ordine, pe galagiosul presedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad si pe George W. Bush, care este plasat pe ultimul loc. Daca nu ar ar fi cancelarul Germaniei, Angela Merkel ar putea castiga alegerile din toate tarile europene incluse in sondaj.

In Franta ea are o cota de popularitate de 57%, mai mult decat Nicolas Sarkozy, in Italia de 61%, mult mai mult decat cei doi rivali Prodi si Berlusconi, iar in Spania de 60%. Paradoxal in Germania natala cota sa este de 51%. George Bush este considerat de 56% dintre americani unul dintre cei mai rai lideri ai planetei. Cifrele cresc in celelalte tari cuprinse in sondaj. In Germania si Franta lipsa de popularitate a presedintelui american atinge cota de 87% pe cand in Spania de 88%.

Presedintele rus Vladimir Putin are o cota de popularitate destul de multumitoare in tarile occidentale tinand cont, mai ales, de implicarea numelui sau in scandalul mortii lui Alexander Litvinenko, in care a fost "suspect principal". Majoritatea respondentilor s-au declarat de acord cu condamnarea la moarte a fostului lider al Irakului Saddam Hussein dar considera ca trupele coalitiei conduse de SUA ar trebui sa se retraga din aceasta tara. De asemenea, larga majoritate s-a pronuntat pentru rezolvarea dosarului nuclear iranian exclusiv pe cai diplomatice. Potrivit celor de la Harris marja de eroare a rezultatelor este de doar 1,5% procente.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.