SCHIMBARI - Anul care tocmai a inceput va produce numeroase modificari la nivel mondial

Principalele probleme cu care s-a confruntat lumea in anul care tocmai s-a incheiat vor fi pe agenda sefilor de stat si de guvern si in anul viitor, cu mentiunea ca, daca la unele s-ar putea gasi rezolvarea, altele vor fi cu siguranta lasate mostenire anilor ce vor veni.

Orientul Mijlociu va fi si in 2007 principalul focar de conflict, situatia din Irak si conflictul israeliano-palestinian fiind in mod evident cele mai imprevizibile conflicte ale noului mileniu. Teatrului de operatiuni din Irak se adauga cel din Afganistan, cu mentiunea ca acesta din urma, prin implicarea activa a NATO, are mari sanse de a fi stabilizat in acest an.

IRAKUL. Frontul din Irak, deschis de interventia "coalitiei de vointa" din primavara anului 2003, va ramane si in 2007 principala problema cu care se confrunta administratia americana. Violentele sectariene ar putea duce la un razboi civil, ceea ce ar face imposibil procesul de democratizare si de stabilizare a regiunii. In functie de actiunile autoritatilor irakiene, moartea lui Saddam Hussein ar putea fi folosita totusi ca o modalitate de a pune capat razboiului civil dintre sunniti si siiti.

Anul 2007 ar putea aduce ca o noutate absoluta colaborarea dintre Statele Unite si regimurile de la Teheran si de la Damasc, in scopul stabilizarii Irakului, idee exprimata de "Grupul de Studii pentru Irak", insa respinsa pana acum de administratia americana. Analistii militari sunt sceptici in ceea ce priveste organizarea de catre Statele Unite a unei campanii militare impotriva unor state ca Iran sau Coreea de Nord, in conditiile in care situatia din Irak este inca neclara. 2008 este an electoral in Statele Unite, iar sondajele de opinie arata ca majoritatea americanilor nu este de acord cu politica externa a administratiei Bush, ceea ce ar face o noua actiune militara si mai improbabila.

TERORISMUL. Flagelul terorist va ramine cu siguranta si in acest an principala amenintare la adresa pacii si securitatii mondiale. Alaturi de Al-Qaeda au aparut tot mai multe grupari teroriste, tot mai greu de identificat, deoarece acestea isi cauta adepti printre cetatenii musulmani care locuiesc in statele occidentale. Este de asteptat ca anul urmator sa aduca o colaborare mai buna intre statele occidentale si alte mari puteri ale lumii, cu o mai slaba experienta democratica, asa cum sunt Rusia sau China, in scopul combaterii terorismului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.