Incepind cu data de 31 iulie 2006, cind presa de la Havana a anuntat ca Fidel Castro a fost supus unei interventii chirurgicale din cauza "unei he-moragii in zona intestinala" starea sanatatii presedintelui cubanez si succesiunea acestuia au generat nenumarate controverse, multi crezind - sau, in functie de orientarea si simpatiile politice, sperind - ca are cancer. Controversele au fost alimentate chiar de guvernul Cubei, pentru care starea sanatatii lui "El Lider Maximo" a constituit, de cinci luni incoace, un secret de stat.

De altfel, nici acum nu se stie cu precizie de ce boala sufera Fidel Castro. Pentru a se pune insa capat speculatiilor, joia trecuta a fost invitat la Havana medicul spaniol Jose Luis Garcia Sabrido, care a declarat BBC-ului si presei madrilene ca presedintele cubanez nu are cancer si ca "este posibil" ca, in viitor, "Fidel Castro sa-si reia atributiile, daca va tine un regim strict si va efectua exercitii de recuperare adecvate". Secretomania guvernamentala cubaneza functioneaza din plin si in ceea ce priveste succesiunea la putere.

Cu toate acestea, oficiali de la Havana "care doresc sa-si pastreze anonimatul" au declarat in repetate rinduri presei occidentale ca, de fapt, succesiunea a avut loc atunci cind octogenarul "El Lider Maximo" si-a transferat atributiile fratelui sau Raul, mai tinar cu cinci ani. Afirmatie sustinuta, de altfel, si de congresmanul american William-Delahunt, care a vizitat Havana la inceputul lunii decembrie. Delahunt a precizat ca liderii cubanezi cu care a avut convorbiri in timpul vizitei sale au afirmat ca, de acum incolo, seful real al executivului cubanez va fi Raul Castro, in timp ce Fidel isi va rezerva rolul de "consilier cu experienta". Se poate spune, cu alte cuvinte, ca Fidel Castro se pregateste de o "pensionare" discreta, sub "umbrela" careia sa iasa discret de pe scena politica internationala.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.