Saparmurat Niazov ocupa locul trei in clasamentul mondial al tiranilor

Presedintele Turkmenistanului, Saparmurat Niazov, unul dintre cei mai feroce dictatori, a decedat, ieri, in urma unui atac de cord, la varsta de 66 de ani. "Parintele tuturor turkmenilor" (Turkmenbasi), cum isi spunea el, a condus timp de 21 de ani, cu o mana de fier, fosta republica sovietica.

Lideri ai opozitiei turkmene din exil sustin ca Niazov a murit inca de luni. "Informatia cu privire la decesul lui Turkmenbasi circula de luni, dar oamenii refuzau sa creada", a declarat, pentru Interfax, unul dintre liderii opozitiei din exil. Potrivit agentiilor de presa, o echipa de medici occidentali se afla inca de saptamana trecuta la Ashabad. Dupa toate probabilitatile, Niazov urma sa fie operat, din nou, pe inima, insa nu se stie din ce motive interventia chirurgicala n-a mai avut loc. In tara circulau zvonuri despre afectiunile presedintelui pe care si le trata singur. In luna octombrie, si-a prescris medicamente de trei ori pe zi pentru "o boala de inima". In 1997 a fost supus unui by-pass in Germania, la clinica unde s-a tratat si Boris Eltin.

Dictatorul cu statui din aur si propria stea

Niazov a impus un cult delirant al personalitatii. El este initiatorul unor masuri bizare, cum ar fi obligativitatea pensionarilor de a restitui retroactiv pensiile primite in decurs de doi ani. Niazov a redenumit luna ianuarie dupa numele sau, iar luna aprilie dupa cel al mamei sale. A interzis baletul si dintii de aur - sfatuindu-i pe tineri sa roada oase daca vor sa-si pastreze dintii sanatosi. Un corp ceresc din constelatia Taurus, un crater de pe Luna si un varf de munte au primit numele lui Turkmenbasi. Fata sa rotunda si parul aranjat in stilul lui Elvis apar pe etichetele sticlelor de vodca si coniac, precum si pe cutii de ceai si marci de alimente. In capitala Ashabad, care apare din nisip ca un mini-Dubai, a fost amplasata o statuie din aur a lui Niazov, care printr-un sistem inventiv se roteste dupa soare. Dictatorul mai era cunoscut pentru pasiunea sa pentru bijuterii si pietre pretioase, purtand pe degete inele imense si ace de cravata decorate cu pietre scumpe


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.