Intre timp, raportul trimestrial al Pentagonului afirma ca, in Irak, situatia a continuat sa se deterioreze, cu o medie de 959 de atacuri pe saptamana, adica o crestere cu 22 de procente comparativ cu perioada cuprinsa intre jumatatea lunii mai si jumatatea lui august. "Un esec echivaleaza cu o adevarata calamitate rusinoasa pentru tara noastra, care va spulbera credibilitatea noastra", estima, pe acest fundal, Gates la ceremonia de investitura desfasurata in prezenta presedintelui George W. Bush.

Raportul Pentagonului releva, in egala masura, faptul ca fortele coalitiei raman principala tinta a atacurilor (68 de procente), si ca jumatate din ele (54 de procente) se produc in doua provincii irakiene - Bagdad si Al-Anbar. In acest context, cotidianul "The Washington Post" scria ca adminsitratia Bush este divizata in ce priveste ideea intaririi provizorii a contingentului american, ca masura de stavilire a degradarii situatiei de pe teren. In cadrul dezbaterilor in plina desfasurare in SUA privind mijloacele de stabilizare a Irakului, responsabilii Casei Albe apara cu vigoare ipoteza unei cresteri pe termen scurt a numarului de soldati deplasati, in timp ce proiectul suscita opozitia unanima a statului major interarme.

In opinia publicatiei, pentru militarii Pentagonului, Casa Alba nu a fixat inca un plan concret si se agata de ideea sporirii efectului armat pentru ca nu dispune de alte solutii. In orice caz, Pentagonul a decis sa trimita in Golful Persic un al doilea portavion. Scopul misiunii - intimidarea Iranului, o demonstratie de forta menita sa determine regimul de la Teheran sa renunte la programul sau nuclear. Informatia a fost difuzata luni seara de canalul de televiziune CBS, care cita surse proprii. Potrivit acestora, Pentagonul intentioneaza sa intareasca prezenta militara a flotei, atat in perimetrul Golfului cat si in zonele invecinate.