Pentagonul promoveaza un plan global antiterorism, dorind ca prin intermediul Fortelor de Operatiuni Speciale sa poata intra intr-o tara straina pentru a duce operatiuni militare fara ca ambasada americana din acea tara sa fie pusa la curent, arata "Washington Post", citand surse oficiale.

Modificarea din planul Pentagonului este inclusa in foarte secretul "ordin de executie", parte a strategiei mai largi de dezvoltare de dupa 11 septembrie, care a dat operatiunilor speciale o noua flexibilitate in actiunile de vanare si distrugere a retelelor teroriste in lume. Este vorba de un ordin militar la scara globala cum nu a mai existat de la cel de-al doilea razboi mondial. Sursele citate de publicatia americana au dorit sa ramana anonime, avand in vedere ca si propunerea Pentagonului este secreta. Ea este criticata de Departamentul de Stat si de CIA, care spun ca ar fi periculos sa slabesti autoritatea ambasadorului SUA si a sefului misiunii CIA de a superviza activitatile militare si ale serviciilor secrete peste hotare.

Prapastia dintre Pentagon si Departamentul de Stat privind autoritatea sefului de misiune este intretinuta de faptul ca puterea data Comandamentului pentru Operatiuni Speciale ar perturba razboiul contra terorismului. Iar CIA este ingrijorata ca noile initiative ale militarilor de colectare de informatii secrete pot slabi sefii de retele si pot complica spionajul american in strainatate. "Washington Post" releva nu de mult ca Pentagonul dispune - din 2003 - de o noua unitate secreta de informatii si poarta operatiuni clandestine in strainatate, sub controlul direct al ministrului apararii, Donald Rumsfeld. Dupa ce a negat, Pentagonul a recunoscut existenta acestei Unitati de Sustinere Strategica, plasata sub autoritatea agentiei de informatii a ministerului apararii, DIA.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.