Ieri a inceput summitul economic SUA-China, in care principala tema de discutie va fi redresarea balantei comerciale dintre cei doi giganti economici si liberalizarea cursului yuan-dolar.

China a devenit, anul acesta, cel mai mare partener comercial al Statelor Unite (dupa Canada), volumul total al tranzactiilor dintre cele doua state fiind de 281 de miliarde de dolari. In acelasi timp, deficitul comercial pe care SUA il au cu partenerii chinezi a ajuns in 2006 la un nivel istoric, de 24,4 miliarde de dolari.

Interdependenta

Exportatorii chinezi depind de vinzarile spre Statele Unite, SUA depind de investitorii chinezi, care finanteaza de ani buni deficitul bugetar american, achizitionind obligatiunile emise de guvernul de la Washington. Gradul de interdependenta dintre cele doua economii este atit de mare incit participantii la summit considera vital un acord cu privire la evolutia pe termen lung a raporturilor comerciale.

Americanii cer

Henry Paulson, secretarul de stat pentru finante al SUA, care conduce delegatia americana, este mandatat de Congresul american sa solicite in primul rind flexibilizarea cursului de schimb yuan-dolar, cu stabilirea pe termen lung a scopului de liberalizare completa a cursului.

Americanii insista ca mentinerea artificiala a yuanului la un nivel scazut de catre oficialii chinezi este principala cauza a deficitului comercial. Congresul american pregateste zilele acestea 27 de proiecte de lege de blocare a importurilor chinezesti, pe care are de gind sa le ia in discutie in cazul in care China nu cedeaza in problema monetara.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.