De la Vest la Est, sloganurile ultranationalistilor intra in rezonanta. "Poporul nostru, inainte de toate", lanseaza miscarea flamanda Vlaams Belang, "Pentru o Slovenie etnic pura", tuna Alianta slovena, "Sa redam Bulgaria bulgarilor", indeamna, la Sofia, formatiunea Ataka, "Noi, noi alegem Polonia", repeta Liga familiilor poloneze. Formatiunile ultranationaliste intra in peisajul european, afirma cotidianul francez "Le Figaro".

Ele isi consolideaza pozitiile locale; participa la guvernare, astazi in Polonia si Slovacia, ieri in Austria, Olanda sau Italia; liderii lor isi disputa turul secund al prezidentialelor, in Bulgaria, cu Volen Siderov, in Franta anului 2002, cu Jean-Marie Le Pen. Chiar daca nu participa la putere, daca nu intra in parlamentele nationale, discursurile lor castiga teren, contribuie la radicalizarea mesajului politic, constata ziarul citat.

Dreapta si stanga cedeaza in fata populismului, in conditiile in care UE, care va numara peste o luna 27 de membri cu Bulgaria si Romania, nu reuseste sa-si defineasca proiectul, nu reuseste sa iasa din impasul in care au intrat dupa refuzul francezilor si olandezilor de a accepta tratatul constitutional. Chiar daca originea lor, specificul lor variaza de la tara la tara, ultranationalistii se regasesc in anumite revendicari: revenirea la un stat puternic, la traditii si o anumita ordine morala; demisia elitelor corupte; excluderea "strainilor"; punerea in cauza a UE, prezentata drept o noua putere "colonialista", avida de putere si "depravata".

Nationalistii slovaci cheama la "sterilizarea" tiganilor; omologii lor romani din Partidul Romania Mare, la "lichidarea" acestora, amintea cotidianul francez. Daca acest curent se va extinde, el va spulbera toate valorile unei comunitati europene care va sarbatori anul viitor 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.