Presedintele Bush, "diplomatul" cu manusi

Vizita lui George W. Bush in Slovacia a inceput miercuri seara, cu o stringere de mina ferma, prezidentiala. Insa, presedintele Bush nu a luat contact direct cu miinile inaltilor oficiali din Slovacia pentru simplul motiv ca nu a catadicsit sa-si scoata manusile.

Noua gafa a liderului american - o violare a protocolului din Slovacia, unde oamenii isi string mina fara a interpune o manusa - a provocat un adevarat scandal in aceasta tara dupa ce sosirea lui Bush a fost transmisa in direct de toate posturile de televiziune. Deana Lutherova, expert in maniere si protocol, a apreciat ca refuzul presedintelui Bush de a-si da jos manusile negre de piele in momentul in care a dat mina cu presedintele, premierul si alti demnitari slovaci este fara precedent in Slovacia.

Ba mai mult, Bush si-a pastrat manusile chiar si-atunci cind a dat mina cu sotiile liderilor slovaci. Si Prima Doamna, Laura Bush, a preferat sa-si protejeze miinile cu manusi in timpul "sesiunii" de stringeri de mina de la aeroportul din Bratislava, unde temperatura depasea cu putin zero grade Celsius. "Nu stiu daca este un lucru normal in Statele Unite, dar la noi cu siguranta nu este. Probabil ca nu au fost informati despre obiceiurile central-europene", a comentat usor acid Deana Lutherova.

Preas internationala reaminteste ca presedintele american George W. Bush comisese o gafa diplomatica si in ziua precedenta, in timpul vizitei sale la Bruxelles, declarind incheiata conferinta de presa comuna cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, desi acesta nu apucase sa raspunda unei intrebari ce ii fusese adresata.

Bush vesteste schimbari de regim in Moldova si Belarus

Lasind la o parte intrevederile protocolare cu liderii locali, principalul scop al sosirii lui Bush la Bratislava l-a constituit intilnirea cu presedintele rus Vladimir Putin, intrevedere ce se anunta destul de tensionata ca urmare a recentelor critici ale autoritatilor americane la adresa masurilor nedemocratice luate de liderul de la Kremlin in ultimele luni.
Inainte de intilnirea la virf, presedintele Bush a tinut un discurs in aer liber, in piata centrala din Bratislava, unde a fost aplaudat de mii de slovaci; aceasta a fost prima manifestatie de simpatie de la sosirea sa in Europa, in celelalte tari vizita sa fiind insotita de demosntratii de prostest organizate in special de militantii anti-razboi si anti-mondializare.

In discursul sau, Bush a prezis ca Republica Moldova si Belarus vor trece in tabara democratiilor, dupa revolutiile pasnice ce au avut loc in Ucraina si Georgia. "In zece zile, Moldova va avea ocazia de a-si demonstra capacitatile democratice", a declarat Bush. "Si, inevitabil, poprul din Belarus va fi mindru sa faca parte din rindul tarilor democratice. In final, libertatea atrage toate spiritele si sufletele", a continuat liderul american. Analistii au remarcat ca George W. Bush n-a ezitat sa faca aceste declaratii, puternic susceptibile de a irita Moscova, chiar inainte de intilnirea cu presedintele rus Vladimir Putin.

"Operatiunea Tirbusonul"

Cina luata in seara zilei de marti, la Bruxelles, de Laura Bush s-a transformat a dat mari batai de cap oficialilor belgieni, responsabilii americani insarcinati cu protectia Primei Doamne a Statelor Unite luind masuri de securitate considerate de-a dreptul paranoice de gazdele sale, afirma cotidianul elevetian "La Liberte", citat de Rompres. Astfel, pentru ca sotia lui George W. Bush sa poata lua cina in oras, ar fi trebuit contramandate toate rezervarile la restaurantul cu pricina si blocat intregul cartier.

In disperare de cauza, s-a ales varianta unui local din afara capitalei belgiene, cu salon privat si ospatari perchezitionati la intrare. Culmea "paranoiei securitare" a fost interdictia utilizarii... tirbusoanelor. Agentii de la Secret Service au interzis folosirea periculosului instrument pe perioada cit Laura Bush s-a aflat in local, astfel ca sticlele au fost destupate cu mult timp inaintea sosirii sale.

Pentru a arata cit de exagerate sint masurile de securitate luate de bodyguarzii familiei Bush, ziaristii elvetieni au facut o parelela cu vizita de a cum citiva ani a presedintelui Clinton la Geneva, care nu s-a sfiit sa se plimbe prin oras si sa dea mina cu lumea, mergind apoi sa guste ceva intr-un bistrou din zona veche a orasului.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.