Suspectii au fost arestati in timpul vizitei Papei in Turcia Turcia a arestat zece persoane suspectate de legaturi cu reteaua islamista al-Qaeda, printre ei aflandu-se, potrivit agentiei oficiale de stiri Anatolia, un avocat descris drept "lider al-Qaeda in Turcia".

Arestarile au fost facute pe 28 noiembrie, in urma unor razii la Ankara, Istanbul si Izmir, la inceputul vizitei Papei in Turcia.

Politia a confiscat materiale folosite in construirea bombelor, dar nu a gasit indicii ca se pregatea un atentat impotriva lui Benedict al XVI-lea.

Agentia Anatolia scrie ca suspectii au fost urmariti timp de un an, arestarile fiind o urmare a interceptarii unui schimb de mesaje electronice despre achizitionarea unor explozivi.

In cursul celor trei perchezitii simultane a fost confiscata o "bomba CD", care potrivit politiei era construita sa explodeze la inserarea in calculator.

Au fost gasite de asemenea harti ale unei rafinarii de petrol din apropierea orasului Izmir, din vestul Turciei.

O parte dintre cei arestati sunt suspectati a apartine organizatiei Marele Front al Luptatorilor din est (IBDA-C).

Aceasta organzatie a revenidcat atentatele din 2003 impotriva a doua sinagogi din Istanbul, Conulatul britanic si o banca britanica din cel mai mare oras al Turciei, in care au fost ucise peste 50 de persoane.

Circa 70 de suspecti sunt judecati la Istanbul pentru acele atentate.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.