Populatia in continua crestere si dezvoltarea accelerata a economiei din China ar putea face ca, in 10 ani, cetatenii chinezi sa avanseze pe locul al doilea in clasamentul celor mai bogati oameni de pe mapamond, scrie Financial Times.

Potrivit unui studiu al "World Institute for Development Economics Research", publicat de Universitatea Natiunilor Unite, o persoana adulta din China trebuie sa detina active nete in valoare de 61.000 de dolari pentru a face parte din grupul celor mai bogate 10% persoane majore din lume. In 2000, mai putin de un chinez din 100 intra in aceasta categorie, potrivit statisticilor.

Anthony Shorrocks, profesor in cadrul WIDER, este de parere ca ritmul de crestere a economiei chineze este atat de accelerat incat numarul de cetateni chinezi care vor intra in grupul celor mai bogati oameni din lume il va depasi, in curand, pe cel al cetatenilor japonezi. In momentul de fata, locuitorii Japoniei ocupa 20 de procente din totalul celor mai bogati 10% oameni din lume.

"Nu va dura foarte mult pana cand China va inlocui Japonia, preluand pozitia a doua in clasament", a precizat Shorrocks. Acesta a mentionat ca milioane de cetateni chinezi detin deja averi similare ca nivel pragului inferior al categoriei celor mai bogati oameni din lume. Valoarea activelor detinute de chinezi creste rapid, mai ales ca persoanele respective detin un volum semnificativ de economii. Totusi, distributia averilor la nivelul populatiei din China tinde sa devina tot mai inegala, a precizat Shorrocks.

Distributia bogatiei este puternic inegala la nivel mondial, astfel ca 2% din populatia adulta a globului controleaza jumatate din averile internationale, reprezentand terenuri, proprietati si active financiare, excluzand datoriile, se arata in studiul citat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.