Peste 30 de membri ai familiei Litvinenko au venit ieri la Londra din Rusia si Italia pentru a asista la inmormintarea fostului spion rus, ucis prin contaminare cu Poloniu 210.

Avind "un caracter privat", dupa cum a declarat un apropiat al familiei, ceremonia funebra a avut loc la moscheea din Regent Park, intrucit Litvinenko se convertise la religia mahomedana cu putin inainte de moartea sa. Din cauza puternicei doze de izotopi radioactivi care l-a ucis pe fostului spion, corpul acestuia a fost introdus intr-un sicriu metalic, inchis ermetic.

Dupa serviciul religios, sicriul a fost transportat la un cimitir din nordul Londrei, unde a fost inmormintat. Walter Litvinenko, tatal celui ucis, a declarat postului de radio "Europa Libera" ca fiul sau primise, de la clericii musulmani veniti in spitalul unde a decedat, "echivalentul ultimei impartasanii crestine", cu putin inainte de decesul sau, survenit pe data de 23 noiembrie a.c.

Convertirea lui Litvinenko i-a surprins pe multi dintre apropiatii sai, prietenul sau Alexander Goldfarb, de exemplu, neascunzindu-si uimirea. "Alexandr nu era deloc un om religios", a tinut Goldfarb sa precizeze. Doar daca, asa cum presupune presa britanica, subita convertire la islam nu a fost un gest demonstrativ, o ultima "palma morala" pe obrazul presedintelui Putin, ale carui necazuri cu separatistii ceceni sint bine cunoscute.

Desi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat ca "relatiile ruso-britanice nu vor fi afectate de moartea lui Litvinenko", un purtator de cuvint al Scotland Yard-ului a declarat presei de limba engleza de pe ambele maluri ale Atlanticului ca "stadiul actual al anchetei le permite detectivilor care se ocupa de acest caz sa-l incadreze, din punct de vedere juridic, drept crima cu premeditare".


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.