Noi probe documentare arata ca Papa Pius al XII-lea fusese avertizat inca din iunie 1944 asupra crimelor de la Auschwitz de catre viitorul Papa Ioan al XXIII-lea.
Un cercetAtor israelian a descoperit dovezi conform carora emisarul Vaticanului la Istanbul din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a avertizat conducerea Bisericii Catolice asupra Holocaustului impotriva evreilor si a criticat chiar lipsa de reactie a Papei Pius al XII-lea. Dina Porat, profesor de istorie evreiasca la Universitatea din Tel Aviv, a cercetat corespondenta lui Haim Barlas, emisar al Agentiei Evreiesti la Istanbul, incepind din 1940.

In acei ani de razboi, emisarul evreu Barlas si nuntiul papal la Istanbul, Giuseppe Roncalli, care a devenit Papa Ioan al XXIII-lea (foto) in 1958, devenisera buni prieteni si purtau o corespondenta sustinuta in limba franceza. Scrisorile nuntiului Roncalli exprima frustrarea acestuia in fata lipsei de reactie a Vaticanului fata de crimele naziste impotriva evreilor. In 1943, la rugamintea emisarului evreu Barlas, Roncalli a luat initiativa de a-i cere presedintelui catolic al Slovaciei sa inceteze deportarile evreilor catre lagarele de concentrare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.