CEL pe care George Bush l-a desemnat succesor al lui Donald Rumsfeld la postul de secretar de Stat al Apararii, Robert Gates, a fost chemat in fata Senatului pentru a prezenta strategia sa de gestionare a razboiului din Irak.

Alesii democrati, care se afla in opozitie pina la instalarea lor in luna ianuarie, nu par sa doreasca blocarea ascensiunii lui Gates in fruntea Pentagonului, fapt care joaca in favoarea lui, pentru ca "se vrea o schimbare rapida", cum spune seful democratilor din Senat, Harry Reid.

Viitorul presedinte al Comisiei de externe a Senatului, Joseph Biden, a afirmat pe Fox TV ca el crede ca "pozitia lui Gates este mai aproape de ceea ce trebuie si va fi in masura sa faca treaba buna".

Cum victoria din noiembrie a democratilor se datoreaza in mare masura refuzului aproape unanim al politicii duse de actuala administratie in Irak, interpelarii lui Gates i s-a acordat mare atentie. El trebuie sa convinga Congresul si pe americani ca "va fi puternic in reorientarea catre Irak", a declarat saptamina trecuta democratul Edward Kennedy, la iesirea dintr-o discutie cu viitorul sef al Pentagonului.