Membrii coalitiei aflate la putere in Bulgaria au cazut de acord sa modifice proiectul de lege privind deschiderea arhivelor fostelor servicii secrete. Arhivele vor fi deschise, dar partial.

Proiectul initial prevedea deschiderea totala a arhivelor fostelor servicii secrete. Pe ultimii metri au venit modificarile. Dosarele securistilor activi vor ramane secrete.

La inceputul saptamanii, parlamentarii bulgari au decis ca eventualele dosare secrete existente in arhivele fostelor servicii trebuie sa fie facute publice in cazul tuturor oficialilor publici. Legea desecretizarii arhivelor are drept scop demascarea ministrilor, a parlamentarilor, a magistratilor, a guvernatorilor, a oficialilor militari si civili din armata si a jurnalistilor care au colaborat cu fostele servicii bulgare de informatii. Premierul Serghei Stanisev a declarat ca actiunile ofiterilor de informatii nu au nicio legatura cu functiile publice si nu ar trebui sa fie incluse in aceeasi categorie.

"Trebuie facuta o distinctie clara intre trecutul serviciilor secrete si actuala lor activitate dintr-o Bulgarie devenita stat democratic", a subliniat premierul bulgar. Printr-un amendament controversat la proiectul de lege initial, parlamentarii interzic publicarea documentelor care "ar putea aduce atingere intereselor Bulgariei in relatiile internationale sau reprezenta un pericol serios pentru viata cuiva". Amendamentul - menit sa protejeze oamenii care se mai afla si astazi in slujba serviciilor de informatii, de exemplu, - a fost adoptat "sub presiune", au mentionat parlamentarii.

"Aceasta presiune serioasa... a venit din partea serviciilor de informatii externe", a declarat pentru presa Nikolai Svinarov, parlamentar din partea coalitiei la guvernare. El a insistat asupra faptului ca exceptia se refera "la numai cateva zeci de persoane" si a fost necesara pentru a proteja siguranta nationala. Bulgaria este una din ultimele tari foste comuniste care isi deschide dosarele secrete. Alte tari cu trecut comunist, inclusiv Germania, Cehia, Polonia si Romania, au luat deja masuri privind deschiderea dosarelor secrete din acea perioada.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.