Ideea apartine ministrului apararii Serghei Ivanov, iar modelul - oferit de defunctul Pact de la Varsovia

Tratatul de Securitate Colectiva din cadrul Comunitatii Statelor Independente (CSI), care cuprinde Belarus, Kazahstan, Kargazstan, Tadjikistan, Rusia si Uzbekistan, ar putea deveni ceea ce era pe vremuri Pactul de la Varsovia impotriva NATO. Dupa 15 ani de la prabusirea URSS, spectrul Razboiului Rece bantuie din nou Europa.

Ministrul apararii rus propune impartirea lumii intre Tratatul de Securitate Colectiva (ODKB) din cadrul CSI si Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) si delimitarea clara a sferelor de influenta ale celor doua blocuri. Propunerea lansata de Serghei Ivanov, unul dintre candidatii la succesiunea lui Putin, in scrutinul din 2008, readuce in actualitate epoca confruntarii dintre NATO si tarile membre ale Pactului de la Varsovia, scrie publicatia moscovita "Nezavisimaia Gazeta".

ODKB grupeaza in prezent sapte state postsovietice, ceea ce inseamna 70% din teritoriul fostei URSS, o zona de maxim interes pentru Moscova atat din punct de vedere militar, cat si economic si politic. Nu numai la Moscova se fac insa afirmatii in spiritul Razboiului Rece, apreciaza publicatia citata, amintind recenta declaratie de la Riga a senatorului american Richard Lugar, care a acuzat Rusia de santaj energetic la adresa fostilor sateliti sovietici. Or, Tratatul de securitate din CSI are drept scop si asigurarea securitatii energetice a tarilor din organizatie. Astfel, spun expertii rusi, declaratia lui Lugar nu reprezinta doar un afront la adresa Rusiei, ci la adresa intregului sistem de securitate al CSI.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.