Miscarea Hezbollah si aliatii ei din opozitia pro-siriana au cerut libanezilor de toate tendintele sa paralizeze astazi centrul capitalei tarii, Beirut, pentru a cere formarea unui guvern de uniune nationala.

"Libanezi, indiferent de unde veniti, indiferent de credinta voastra, de religia voastra, sunteti invitati sa participati la aceasta miscare populara si pasnica", a declarat Hassan Hasrallah, liderul gruparii siite. Un apel la care s-au alaturat si alte organizatii, precum Amal, condusa de presedintele Camerei, Nabih Berri si Miscarea patriotica libera a fostului general crestin, Michel Aoun.

Coalitia majoritar anti-siriana a primului ministru sunnit Fouad Siniora considera aceasta demonstratie de forta drept o tentativa de reevaluare a Revolutiei de cedru, care l-a adus anul trecut la putere pe fondul valului de furie care a urmat asasinarii fostului premier, Rafic Hariri si a retragerii trupelor siriene.

Hezbollah si Amal cer impreuna cu aliatii lor din Miscarea patriotica libera, un guvern unde ei sa dispuna de o minoriate de blocaj, solicitare care le-a fost refuzata de alte factiuni majoritare. Cei cinci ministri ai Hezbollah si Amal au demisionat luna aceasta, privand cabinetul Siniora de reprezentantii comunitatii siite, care inseamna 30% din populatia Libanului. Pe acest fundal, la Beirut a sosit ieri Segolene Royal, candidatul oficial al socialistilor francezi la alegerile prezidentiale de anul viitor. Aceasta deplasare care face parte dintr-un turneu mai amplu in Orientul Mijlociu, a fost pregatita in cel mai mare secret de anturajul pretentendei la succesiunea lui Jacques Chirac.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.