O intrebare ii macina pe procurorii ucraineni care ancheteaza otravirea fostului opozant - actual presedinte - Viktor Iuscenko: a fost mana rusilor?
Intrebarea nu e retorica din moment ce, potrivit BBC, procurorul general al Ucrainei este in posesia unei inregistrari telefonice care l-ar incrimina pe un cunoscut expert politic de la Moscova, apropiat Kremlinului, Gleb Pavlovski.

Inregistrarea a fost deja difuzata de un post ucrainean de televiziune, provocand polemici cum ca ar fi vorba de un fals. Cel in cauza a negat orice legatura cu dioxina care l-a desfigurat pe Iuscenko. "Cand caseta a fost data la televiziune am crezut ca e o gluma proasta. Dar dupa ce am auzit ca a fost retinuta ca proba la dosar pot sa spun ca e o minciuna", a declarat Pavlovski. Ancheta este abia la inceput. Dar sunt semne ca "filiera ruseasca" devine una dintre pistele principale de investigatie. Oficiali de la Kiev au afirmat ca otrava ar putea proveni doar din patru sau cinci laboratoare, probabil din Rusia sau SUA. Ministrul ucrainean de Interne sustine chiar ca stie cine a introdus dioxina in tara, si mai stie ca respectivul era insotit de un parlamentar de la Kiev.

Cele mai multe speculatii se fac in legatura cu momentul cand Iuscenko a ingerat otrava.
Anume ca totul s-ar fi petrecut pe 5 septembrie 2004, la un dejun pe care liderul opozitiei l-a luat in compania adjunctului sefului serviciului secret ucrainean SBU, Volodimir Satsiuk. Sotia lui Iuscenko isi aminteste ca in seara respectiva a remarcat ca acesta ramasese cu un gust metalic pe buze. Dar Satsiuk a negat acuzatiile.

Un toxicolog britanic a afirmat, pe de alta parte, ca dioxina singura nu ar fi putut sa-i provoace liderului ucrainean intensele dureri gastrointestinale pe care le-a simtit.

In opinia specialistului, Iuscenko a ingerat un cocteil de otravuri sau a fost otravit in mai multe reprize. Desi cazul este invaluit in mister, nu este exclus, dupa cum comenteaza BBC, ca el sa provoace serioase tensiuni politice intre Ucraina si Rusia.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.