Presedintele SUA se afla de aseara in Iordania, in conditiile in care, dupa cum remarca publicatia "Times", aliatii Americii din Orientul Mijlociu sustin la unison ca situatia din regiune s-a inrautatit catastrofal in cei sase ani de la alegerea lui George W. Bush la Casa Alba. in Irak este de la sine inteles ca SUA nu mai pot visa la victoria mult trambitata. Ceea ce inseamna ca nici valul eliberator nu va mai cuprinde tarile arabe, cum s-a promis. in schimb, Irakul este in plin razboi civil intre sunniti si siiti, confruntare ce ameninta sa destabilizeze intreaga zona. De ce a iesit asa? Ar fi nedrept sa fie invinuite doar SUA, nota "Times". "Orientul Mijlociu a fost dintotdeauna o regiune macinata de probleme, dar administratia SUA a comis cinci greselei fatale, care au generat actuala criza".

In primul rand, Bush i-a ignorat pe palestinieni dupa instalarea lui la Casa Alba, americanii renuntand, practic, la foarte importantul rolul de mediator, suspendand negocierile cu Arafat.

A doua greseala a fost interventia din Irak pe motiv ca Saddam si arsenalul sau nuclear constituie un pericol mondial. Nimic nu a fost dovedit. in schimb, Irakul se afla in prag de destramare in trei mini-formatiuni statale, ceea ce amplifica problema separatismului in zona.

O a treia eroare grava o constituie politica americana fata de Iran. Presedintele Bush nu numai ca nu a preluat de la Bill Clinton initiativa americana de pace, dar a inclus Teheranul pe "axa raului".

In al patrulea rand, Bush a facut rau Israelului. Daca obiectivul principal al politicii americane a fost considerat a fi protectia Israelului, instabilitatea tot mai accentuata din Orientul Mijlociu este impotriva intereselor pe termen lung ale Israelului.

Cea de-a cincea eroare a politicii lui Bush in Orientul Mijlociu este aceea ca a reusit sa ridice impotriva lui lumea musulmana. A fost o greseala involuntara, dar problemele au inceput, potrivit "Times", dupa 11 septembrie 2001, cand Bush a promis sa lupte impotriva Al-Qaida. in realitate, ofensiva impotriva retelei extremiste s-a concretizat intr-un conflict fara de sfarsit. Ieri s-a anuntat ca presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a scris o lunga scrioare de cinci pagini, unde explica locuitorilor SUA care este politica Teheranului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.