O mare inghetata ce se intinde pe o suprafata gigantica se afla sub suprafata planetei Marte, a anuntat o echipa de cercetatori europeni. Specialistii au ajuns la aceasta concluzie dupa studierea fotografiilor regiunii Elysium, ce se intinde pe o suprafata de 800 pe 900 de kilometri, in apropierea zonei ecuatoriale.

Cercetatorii sunt de parere ca un cataclism a provocat inundarea regiunii cu cinci milioane de ani in urma, dupa care intreaga cantitate de apa a inghetat. Blocul gigantic de gheata a fost mentinut intact datorita sedimentelor depuse in timp. Se stie ca mari rezerve de apa inghetata se afla la polii planetei, dar, daca noua ipoteza se confirma, ea va constitui o premiera pentru zona ecuatoriala a corpului ceresc.

"De mult timp, cercetatorii au prezis existenta apei in apropierea regiunii ecuatoriale de pe Marte", a explicat Jan-Peter Müller de la Colegiul Universitar din Londra. "Este o zona ce prezinta multe dintre caracteristicile albiilor de rauri, insa nimeni nu a vazut pana acum o mare sau un bloc de gheata in acest loc", a comentat el, citat de siteul BBC News.
Noua ipoteza a fost enuntata in baza imaginilor furnizate de naveta europeana Mars Express.

Existenta unor blocuri de gheata pe suprafata ecuatoriala este putin probabila din cauza presiunii extrem de reduse ce ar eroda gheata si ar transforma-o in vapori. Cu toate acestea, grupul de cercetatori condusi de John Murray, de la Universitatea britanica Open, sustine ca o crusta de praf si cenusa vulcanica, probabil de numai cativa centimetri, a protejat blocul de gheata.