Reduce timpii morti, te scuteste de invechitele obligatii cetatenesti, iti ofera teme de reflectie gata distilate si doza mare de risc a manipularii alegerilor. Votul online este o reteta de succes.

Alegerile legislative care au avut loc ieri in Olanda reprezinta a doua experienta a votului online, dupa alegerile europene din 2004. Proiectul se limiteaza la alegatorii olandezi din strainatate, dintre care doar 17.000 au acceptat aceasta metoda.

Estonia este singurul stat care a generalizat votul electronic, cu ocazia alegerilor locale din octombrie 2005, urmind ca el sa se aplice si la alegerile generale din martie 2007. Cu toate ca participarea online s-a redus in 2005 la 2% din electorat, perspectivele sint incurajatoare, deoarece 82% dintre estonieni folosesc Internetul pentru depunerea declaratiilor fiscale.

Elvetienii, stat care practica democratia directa si organizeaza frecvent referendumuri, considera ca votul prin Internet este o varianta a deja incetatenitului vot postal. Guvernul cantonului Geneva a subliniat ca participarea la vot a crescut cu 20% de la introducerea votului postal, incepind cu 2003 cantonul experimentind si votul electronic.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.