Dezvaluirea apartine unui celebru ziarist american de investigatii

Ziaristul Seymour Hersh, veteran al presei americane, aflat, intre altele, la originea dezvaluirilor masacrului de la My Lai (Vietnam, 1968) si a torturarii detinutilor irakieni din inchisoarea Abou Ghraib, revine in centrul atentiei prin articolul-soc publicat in saptamanalul american de mare tiraj "New Yorker". El publica amanunte de natura a demonstra ca SUA ar pregati pentru Iran un scenariu aproape similar celui ce a dus, in 2003, la interventia militara impotriva Irakului.

Interventia din Irak a fost justificata prin pretinsa existenta a armelor de distrugere in masa, desi, cum s-a aflat ulterior, analizele CIA exprimau serioase indoieli in aceasta privinta. Acum, potrivit lui Hersh, CIA ar fi inaintat Casei Albe o analiza asemanatoare, in care semnaleaza absenta unor dovezi concrete, menite sa confirme dezvoltarea de catre Iran a unui program nuclear militar secret.
CIA ar fi ajuns la aceasta concluzie pe baza informatiilor obtinute prin satelit si a altor elemente, cum ar fi masurarea radioactivitatii unor esantioane de apa.

CIA nu are dovezi ca Teheranul dezvolta un program nuclear militar

Ziaristul relateaza ca un inalt responsabil al serviciilor secrete i-ar fi confirmat, sub rezerva anonimatului, autenticitatea acestui document, care neaga existenta unui program nuclear militar al Iranului, in paralel cu programul pentru dezvoltarea energiei nucleare in scopuri civile. In acelasi timp, este dezvaluita ostilitatea cu care Casa Alba a intampinat acest document.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.