Un judecator federal american a decis luni ca Agentia pentru Securitate Nationala (NSA) nu este obligata sa faca precizari in legatura cu programul sau secret de spionare a comunicatiilor.

Un grup militant liberal a depus o cerere in instanta solicitand sa i se puna la dispozitie inregistrari in virtutea legii libertatii de informare. Organizatia voia sa afle cum sunt autorizate interceptarile si cine supravegheaza programul.

Presedintele american George W. Bush a recunoscut existenta acestui dispozitiv pe care l-a numit Program de supraveghere antiterorist. In virtutea lui, NSA poate intercepta apeluri telefonice si schimburi de mesaje intre persoane care se afla in SUA si in alte tari, cand ele sunt suspectate ca ar avea legatura cu terorismul.

Mai multe grupuri de aparare a libertatilor civile au criticat aceasta masura, considerand ca este vorba despre un program care extinde puterea presedintelui, iar un judecator federal a estimat ca el contravine Constitutiei. Dar Departamentul Justitiei asigura ca dispozitivul este necesar combaterii terorismului, in timp ce NSA a declarat ca difuzarea documentelor ar compromite securitatea nationala.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.