Adjunctul Procurorului General al Chinei a recunoscut utilizarea torturii in obtinerea de verdicte in justitia penala.

Wang Zhenchuan a afirmat ca in fiecare an sunt pronuntate cel putin 30 de verdicte gresite in cazul unor inculpati care au fost torturati in ancheta.

Potrivit mass mediei din China, procurorul Wang a afirmat ca numarul real de cazuri de tortura ar putea fi mai ridicat.

Increderea in justitia chineza a fost serios zdruncinata de recente cazuri de condamnari gresite.

Un macelar executat pentru omor in 1989 s-a dovedit a fi nevinovat cand presupusa sa victima a fost descoperita in viata, iar un altul eliberat dupa 11 ani de inchisoare, cand s-a aflat ca sotia sa, pentru al carei omor fusese condamnat, era de fapt in viata.

Wang Zhenchuan a declarat ca drepturile acuzatilor trebuie protejate prin oprirea interogarilor ilegale, care implica folosirea torturii.

"Aproape toate verdictele gresite din ultimii ani au fost pronuntate in urma unor interogatorii ilegale", a spus procurorul citat de agentia de stiri Xinhua.

In luna ianuarie a acestui an, Wang Zhenchuan a anuntat ca politia va incepe inregistrarea interogarii suspectilor acuzati de delicte la locul de munca, pentru a pune capat practicii obtinerii declaratiilor prin tortura.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.