Presedintele Confederatiei helvetice, Moritz Lauenberger, tot el si ministru al mediului a aparat ideea unei taxe mondiale pe CO2, in cadrul Conferintei mondiale a ONU privind schimbarile climatice.
El a amintit de uriasa "provocare" si de imensa responsabilitate care apasa pe umerii intregii comunitati internationale. Nu mai este vorba atat de combaterea cauzelor modificarilor de clima, cum s-a intamplat la Rio sau la Kyoto. Marea misiune a momentului o constituie protectia mediului de amenintarile imediate. Moritz Leuenberger a cerut asistentei sa se gandeasca la introducerea respectivei taxe.

"Inspirata din principiul cine polueaza, acela plateste, ea va fi achitata de fiecare individ, de fiecare intreprindere, proprotional cu emisiile de noxe provocate", a spus presedintele elvetian. Potrivit precizarilor sale, o asemenea taxa va actiona, in acelasi timp, asupra cauzei catastrofelor si asupra consecintelor acestora. Si ar avea un dublu avantaj: va determina marii poluatori sa adopte masuri de reducere a emisiilor si va asigura mijloace financiare suficiente pentru desfasurarea de actiuni de adaptare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.